Wednesday, January 27, 2016

Tenanglah dikau disana.


Bismillah....

Hari rabu lepas Fatin pm tanya boleh tak dia & 3 orang lagi kawan tumpang rumah transit kejap satu malam je sebab gi jaulah jordan.
Lepas bincang dengan ahli rumah, semua orang pun kata okay je nak bagi tumpang. Satu malam je, no hal lah.Boleh sangat kalau nak tumpang.
Bila dorang sampai je masuk rumah,semua macam seronok jelah sambil pusing2 tengok keadaan rumah.
"Besarnya rumah kak aimi,luasnya, kemasnya..and bla bla bla "
Pastu malam tu sembang jelah sikit2, Fatin tanya macam mana study okay ke tak and etc.
Pagi tu sebelum dorang keluar rumah salam2 semua,Fatin macam beriye sangat ajak datang Mu'tah.
"Datanglah Mu'tah kak aimi" banyak kali dia ulang.Bersungguh sangat ajak. Kitorang pun balas inshaAllah jelah.
Rupanya, tu pelawaan dia yg terakhir.Tak terfikir langsung pun.
Semua yg accident pagi sabtu tu, semua yg tumpang tido kat rumah ni kecuali syabab tu je tak.
Yang Nailah tu memang senyap je dari awal sampai lagi,rupanya bila baca post orang lain,dia memang seorang yg pendiam.
Time salam salam pagi tu baru tanya nama dia siapa.
Hana pulak malam tu sibuk kat dapur dengan Fatin masak kan nasi untuk jaulah-mates dorang.Sembang sikit sikit. Hana kata kitorang kakak2 tahun 3 nilah yg kena uruskan adik2 and semua untuk jaulah ni. Nmpaklah dia macam seorang yg caring tu.
Tanya kat Hanis, dlm banyak2 rumah kenapa dia pilih nak tumpang rumah kita, pastu jawab sendiri sebab dia selesa kut kan dengan kite kan.Sebab tak rapat mana pun dengan Fatin ni.Tapi adik dan kawan-kawan dia rapatlah sebab batch-mate samtaj.
Rupenya,ada sesuatu yg terjadi selepas tu.Sekejap sangat rasanya. keluar pukul 6 pagi camtu..tghari esoknya dapat berita dorang accident pagi tu.
Alhamdulillah Allah bagi kesempatan menyantuni mereka,sebelum dorang pergi ke alam yang lain.
اللهم اغفر لهم وارحمهم وعافهم واعفوا عنهم
Moga tenang dan damailah mereka disana.
Yang cedera,moga diberi kesembuhan dan kesihatan seperti sediakala.
Takziah buat semua ahli keluarga mangsa kemalangan.
Kejadian berlaku pada tarikh 23/1/2016.


Ya Allah Ya Tuhanku ampunilah mereka, rahmatilah mereka, maafkanlah mereka, muliakanlah kematian mereka, lapangkanlah kuburnya, jadikanlah syurga sebagai ganti tempat tinggalnya dan berilah kesabaran kepada ahli keluarganya, semoga arwah di dan tempatkanlah mereka di kalangan orang-orang yang beriman 
Al-Fatihah 
. بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم
ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلْعَـلَمِين۞ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم۞
مَـلِكِ يَوْمِ ٱلدِّين۞إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ۞ ٱهْدِنَا ٱلصِّرَطَ ٱلْمُسْتَقِيمَ۞صِرَطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ۞ غَيْرِ ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ۞امين





Sunday, September 20, 2015

just the way you are


"Only thinking about the happy things
It’s hard, I’m not good at that
It’s only me, am I different? Is something wrong with me?
Speaking your honest thoughts
That’s hard, I’m not good at that
I pretended to be happy with a smile
Did you know? Am I the only one?
The less perfect version of me is okay
A little different from others, you’re okay too
We’re looking at each other with differences
When we’re together, it’s beautiful
Venting out when things get hard
That’s hard, I’m not good at that
I’m afraid you’ll turn away if you see my weakness
That you’ll get disappointed
Hiding the pain and always trying to smile
That’s hard, I’m not good at that
I might be acting cold because I’m scared
The less perfect version of me is okay
A little different from others, you’re okay too
We’re looking at each other with differences
When we’re together
Even if you get shaken up even more, it’s okay
Even if you get even more nervous it’s okay
It’s so beautiful that you and I are together
Walk with me like this
Slowly, slowly, our footsteps walk
As we look at each other from far away, from close up
The less perfect version of me is okay
A little different from others, you’re okay too
We’re looking at each other with differences
When we’re together
Even if we lack, it’s okay
Even if we’re odd, it’s okay
We’re showing each other things that can’t be known
We’re beautiful just the way we are" .
-JJY <3

Friday, August 21, 2015

Hopeless but hoping

Bismillah....

" Never underestimate the pain of a person, because everyone is struggling. 
Some people are just better at hiding it than others."

Kau tahu , 
bila kau sendiri yang tak cuba sehabis baik..
kau cepat mengalah,kau cepat sangat nak give up,
kau tak usaha sungguh sungguh 
dan akhirnya yang sakit tu adalah diri kau sendiri.

Kau tahu ,
yang menipu diri sendiri tu kau , 
kau yang cari penyakit,
kau yang malas, 
dan akhirnya yang sakit tu adalah diri kau sendiri.

Kau tahu ,
kau rasa nak menangis,
kau ego, kau takut orang tengok kau, 
kau takut orang tahu, kau sembunyikan semua,
dan akhirnya yang sakit tu adalah diri kau sendiri.

kau tahu ,
dan akhirnya yang sakit tu adalah diri kau sendiri.


Aku yang tersakiti oleh diri ku sendiri,
imesimalasygmemimpikankejayaan.

----------------------------------------------------------
hopeless but hoping.


Hope and Strength

Bismillah....

" When your heart is breaking,
And your pain makes you fall,
Just remember one thing,
That Allah sees it all.
Just because a person smiles all the time, doesn’t mean their life is perfect. That smile is a symbol of Hope and Strength.
Never underestimate the pain of a person, because everyone is struggling. Some people are just better at hiding it than others.
Life is filled with smiles, happiness, tears, and pain. You know the best part about it?
Allah is with you every step of the way "
(Dr. Bilal Philips)

Tuesday, July 21, 2015

mekenduit !

Bismillah...

Aku dan exam bagai satu cinta yang tak mungkinkan bersatu.
Tapi untuk satukan keduanya itu, ada cara.

Sifirnya , kau usaha semaksimanya plus tawakal serah pada Allah.
itu saja . Klau Dia izin InshaAllah pasti akan berjaya .pertamanya usaha dulu . Jangan menangis sebelum kau berusaha .
Sia-sia .

yukenduit ime !

Salam Aidilfitri 1436h.
Salam imtihan awwal .

Irbid,Joden.

Sunday, April 26, 2015

Dilema

Dilema .

Semua nasihat suruh istikharah.
hal rumah ni bukan hal yg mudah.
Its a big thing.

1.RI / 2.umah ain / 3.stay

ya Allah mohon petunjuk dariMu . Permudahkan urusanku . Aamiin

Friday, April 17, 2015

outspoken

Bismillah...

malas nak tiup atau sapu sawang sawang yg ada . aku tahu aku dah lama tak update blog. huh

OUTSPOKEN.

Kadang aku rasa aku bukan jenis outspoken . kadang aku rasa aku memang outspoken.
cakap kadang ikut suka . tak fikir orang lain . sebab aku rasa ayat aku tu biasa biasa je .
tak tajam pun sampai ada terbelah hati sesape . tapi kadang aku rasa aku memang dah belah hati
seseorang . parah . tu orang kata lidah ni tajam . kena simpan dalam sarung betul betul .
sebelum dia menghunus hati banyak orang . nanti sakit orang lain .. dah jadi dosa .

Maybe ni antara sebab aku tak suka meeting . sebab takut aku terguris hati orang .
sebab dalam meeting confirm kena cakap . huh .dan aku pulak kadang tak pandai nak jaga lidah .
kau faham kan lepastu apa yg akan terjadi ....iya! aku terguris terpotong tercincang hati orang lagi .
kadang aku rasa, ni yang menyebabkan aku nampak sangat hodoh . lepasni tolong jaga bahasa . tolong jaga kata . sebelum aku sendiri yang rasa gundah gulana . take note !

Aku selalu je rasa taknak cakap . nak diam . nak membisu . tapi selalunya ..hal tu takkan berjaya.
k baiiii .

luahan rasa hati .
sebab aku rasa aku dah terlepas cakap dalam meeting malam tadi.
sorry min.
and sorry to semua yg pernah rasa terguris dgn lidah aku ni.